top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraTomáš Grosser

Den 8: Relay go a konec

Dnes byl poslední den soustředění. Děti si na závěr daly relay go a po vyhodnocení se rozjely domů.

I když byl závěrečný den, začal klasickou rozcvičkou a snídaní. Poté se již účastníci pustili do vyklízení pokojů. A když bylo hotovo, nastal předposlední bod programu: relay go.

Jedná se o štafetové párové go. Účastnicí se rozdělili do dvou týmů – českého a slovenského. Každý dostal svého kouče – Frantu a Borise. Potom chodili vždy po dvou z každého týmu k desce a všichni odehráli po deseti tazích. Pak přišly další dvojice atd. Mezitím ve vedlejších místnostech probíhaly rozbory partií pod vedením koučů. Takže dvojice, které měly přijít na řadu, se mohly připravit na to, co je čeká. Dost často se však partie přesto ubírala úplně jiným směrem, než týmy plánovaly. Nakonec vyhrál český tým, i když rozhodně to neměl jednoduché.

A po dohrání přišlo dlouho očekávané vyhlášení nejlepší školy. Většinou vítěz celotáborové hry není překvapivý, protože průběžné výsledky visí někde na nástěnce. V našem případě však byly dobře ukryty v plátěných sáčcích jednotlivých škol v podobě zlatých a stříbrných kamenů (1 zlatý = 10 stříbrných). Ty se daly získat nejen za celotáborové soutěže, ale také za aktivitu na lekcích nebo hraní partií a zápasů ve volných chvílích. To značně ztěžovalo odhad průběžného stavu, protož i tým, který se zdál být v soutěžích pozadu, mohl získat dost kamenů jinak.

A tak na úvod vyhlášení začalo velké počítání. Stav byl překvapivě těsný:

295 stříbrných – modrá škola – Kyoshó no ishi

265 stříbrných – zelená škola – San-biki no kitsune no mure

242 stříbrných – žlutá škola – Ramen

Tento stav předznamenává to, co je potřeba napsat na závěr: A sice, že všechny děti byly šikovné. Na soustředění nebylo dítě, které by se alespoň v něčem nenašlo. Někomu se dařilo v hraní partií, někdo dobře luštil úlohy, někdo byl dobrý na sport a někdo třeba na soutěže. Takže je potřeba všechny děti pochválit.

A úplně na závěr je určitě potřeba poděkovat všem lektorům a animátorům, ale i dalším dospělým a skoro dospělým, kteří se na organizaci soustředění podíleli. Bez nich by nebylo tak vydařené, jak bylo.

A tak zase za rok...

157 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page