top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraTomáš Grosser

Den 2: Hradní go

Soustředění se během druhého dne rozběhlo na plné obrátky. Dnešek byl ve znamení "hradního go".

Pro nezasvěcené: Hradní go byly partie, které se jednou ročně hrávaly na hradě japonského vládce – šóguna. Organizovaly se v letech 1612 až 1863 a v té době se jednalo o nejprestižnější goistická klání. Účastnit se ho mohli jen ti nejsilnější hráči.

A protože soustředění se nese v duchu starých škol go, musí být i hradní partie jeho součástí. Tentokrát jsme ale udělali malou výjimku. Kromě těch nejlepších, tj. dětských účastníků soustředění, se ho mohli zúčastnit i amatéři z řad přítomných rodičů a vedoucích. Každý sehrál tři partie. Úplní začátečníci si dali šestikolový turnaj na menších deskách 13x13.

Poněvadž se snažíme co nejvíce držet tradic, i tentokrát jsme chtěli jednu dodržet: Protože školy go byly napojeny na buddhistické sekty, museli mít všichni účastníci hradního go povinně vyholené hlavy. Nejinak tomu bylo dnes. Účastníci soustředění odhlasovali, že stříhat se začne od těch nejsilnějších. A tak šel první na řadu Zbyněk Dach, jak ukazují fotky...

Vítězem se po tuhém boji stal amatérský hráč Šibano Toramaru (podobnost se jménem jednoho z nejlepších japonských profesionálů je čistě náhodná). Ale také další hráči předvedli velmi pěkné partie. Výsledky jsou níže.

Program je nabytý i dalšími činnostmi. Ráno nechyběla tradiční rozcvička. Během dne došlo také na fotbal nebo na deskové hry. Ve volných chvílích se pokračovalo v zápasech džúbango a v bleskovkách.


PS: Ještě přinášíme slíbené překlady názvu škol:

Ramen – pojmenování polévky s krabím masem

San-biki no kitsune no mure – Škola tří lišek

Kyoshó no ishi – Kameny mistrů


Výsledky hradního go:


13x13

Viktor Fedorov 6 b.

Martin Podpěra 4 b.

Eliška Wälzerová a Martin Grosser 1b.



19x19


214 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page